Hakediş ve Metraj Hesabı

  Başlıkta belirtilen konu daha çok öneri üzerinedir. Çalıştığım şirkette kalite kontrol, hakediş sorumlusu ve saha sorumluluğu görevlerini yapıyorum. İhaleli alınan ve şartnamelere bağlı çalışılan bir iş söz konusu. İş programımıza göre ilk 2,5 ay geride kaldı. Kaba inşaatta %60 lardayız. Her ayın 25 ile 30 u arası alt taşeron hakedişlerini yapıp şantiye şefine sunuyorum. Şef ile yaptığımız teyitleşmeden sonra her hakediş 1 i ile 5 i arası merkez ofisimize gönderiliyor.

  Önceki aylarda hesapların kontrolü aşamasında görüş ayrılıkları yaşandı. Burada görünen o ki herkesin proje yorumlama ve hesap yönteminde farklılıklar olabiliyor. Döşeme-kiriş-merdiven kalıp metrajında artısını eksisini farklı bakış açısı ile alanlar mevcut. Sonuç olarak ortalama aynı değerler çıkıyor. Yaptığımız metrajın daha anlaşılabilir olması için :


  • Eskiz çizimlerinin yapıldığı kağıtlar bir dosyada saklanmalı
  • Metrajı yazılı olarak yapıp daha sonra exele geçildiğinde hesapların olduğu kağıtlar saklanmalı
  • Exelde mahal ve blokları herkesin ayırt edebilmesi için dominant renklerle tablo şablonlarına alınmalı
  • Sonraki aylarda eğer geriye dönük takip ve teyit tekrar istenirse sakladığımız bu kağıtlara dönüp bakacağız, yaptığımızı unutabiliriz ama biriktirdiğimiz evraklar bunu aşmamızı sağlayacaktır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar